Vanha ja entisöity Mercedes-Benz

Museorekisteröidyn auton arvo

Museoautot ovat näyttäviä sekä arvokkaita. Museoajoneuvolla saa ajaa 30 päivänä vuodessa, joten se ei ole tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön. Vanha auto ei pelkästään riitä museoajoneuvoksi, vaan ikävaatimus on vähintään 30 vuotta ajoneuvon valmistusvuoden päättymisestä. Laki määrittää hyväksymisehdot. Auton arvo ei nouse pelkästään iän myötä vaan ajoneuvon pitää olla alkuperäisessä kunnossa tai entisöity asianmukaisesti. Museoajoneuvoon ei saa tehdä muutoksia ja se on pidettävä vaadittavassa kunnossa. Epäselvyyksissä museoajoneuvojen tarkastajat neuvovat mielellään.

Miten vanhan auton arvo määritetään?

Tarkkaa arvoa vanhalle autolle on mahdoton määrittää. Arvoon vaikuttaa ikä sekä se, onko auto alkuperäisessä kunnossa vai entisöity. Museoajoneuvossa ei saa olla ruostevaurioita. SisusKuksen ja verhoilun kunto vaikuttaa sekä koko ajoneuvon korin, tavaratilan ja moottorin puhtaus. Maalipinnan ja muiden pintakäsittelyjen kunto pitää olla moitteetonta. Museoajoneuvon entistäminen tarkoittaa, että ajoneuvoa korjataan sekä huolletaan tarkoin vastaamaan alkuperäistä mallia.

Auton voi museorekisteröidä, joka tarkoittaa että vakuutat autosi. Jos vanha autosi on jo rekisterissä, ajoneuvo pitää muutoskatsastaa. Tarvitset katsastuksen yhteydessä museoajoneuvolausunnon. Museoajoneuvolle voidaan myöntää museoajoneuvosarjan mustapohjainen rekisterikilpi. Käytetyn auton arvo riippuu monesta asiasta, mutta yksi merkittävimmistä asioista on ajetut kilometrit. Museoajoneuvo ei ole tässä poikkeus ja paljon ajettu auto ei ole yhtä hyvässä kunnossa kuin tallissa seisonut.

Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto

Suomen ajoneuvohistoriallinen keskusliitto – SAHK ry on vanhojen ajoneuvoharrastajien keskusjärjestö. Yhdistykseen kuuluu 30 jäsenjärjestöä ja yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 7 900. Liitolla on ma-tarkastajia ympäri Suomea. Ma-tarkastaja tarkoittaa museoajoneuvo tarkastajaa ja jokainen on koulutettu tehtäväänsä. Liitolla on paljon jäsenetuja vanhojen ajoneuvojen harrastustoiminnasta kiinnostuneille. Vanhat autot ovat monelle intohimo.