Vaihtoautot

Vaihtoautot moneen makuun

Henkilöauto on tärkeä osa ihmisten arkea, sillä töihin ei välttämättä pääse julkisilla ja välimatkat saattavat olla liian pitkiä pyöräilyyn. Auto on myös kallis hankinta ja huoltojen sekä polttoainekulujen takia hintava ylläpitää. Kustannukset ovatkin keskeisen syy, miksi monet suuntaavat katseensa käytettyjen autojen markkinoille. Niillä toimii pääasiassa kaksi erilaista toimijaa: autoliikkeet ja yksityishenkilöt. Autoliikkeiden hinnat ovat yleensä hieman korkeammat, koska yritysten pyörittämiseen liittyy paljon erilaisia kuluja. Näin ollen yksityiseltä ihmiseltä voi saada saman auton paljon halvemmalla. Keskeinen ero näiden kahden välillä liittyy turvallisuuteen, sillä yrityksiä sitoo kuluttajansuojalaki, joka auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Vaihtoautot ovat kätevä tapa säästää autokaupoissa. Auto tulee maksamaan huomattavasti vähemmän silloin, kun ostaa vaihtoauton tai käyttää autoa vaihtotavarana. Auton vaihto kannattaa suunnitella tarkasti, jotta saa autokaupoissa parhaan mahdollisen hinnan.

Vaihtoautot tarjoavat mahdollisuuksia

Auto kannattaa vaihtaa säännöllisesti

Auto on hyvä vaihtaa säännöllisesti, eikä ajaa välttämättä loppuun asti. Autosta saa enemmän rahaa vaihdossa, jos se on vielä hyvässä kunnossa. Lisäksi auton arvo on suurempi silloin, kun sen vaihtaa toiseen autoon, eikä myy sitä pelkästä rahasta.

Kun auto vanhenee, sen huoltokulut alkavat kasvamaan tasaisesti. Esimerkiksi iskunvaimentimet ja jarrut pitää uusia säännöllisesti, mistä kertyy ylimääräisiä kuluja. Niiden lisäksi autosta alkaa käytössä rikkoutumaan ja kulumaan monia muitakin osia. Huoltokulujen kasvu on yksi pääsyy, miksi käytetystä autosta kannattaa luopua ennen kuin se hajoaa lopullisesti.

Käytetty auto löytyy joko autoliikkeestä tai yksityishenkilöltä

Kuluttajansuojalaissa määritellään, että käytetylle autolle tulee antaa kuuden kuukauden takuu silloin, jos autossa on ollut ostohetkellä jokin virhe. Tämä ei ole hirveän pitkä aika, mutta siinä ehtii huomaamaan, jos autossa on jotain yllättävää vialla. Jos autoon tulee kuitenkin luonnollisesta kulumisesta tai asiakkaan toiminnasta johtuvaa vikaa, niitä ei autoliikkeen tarvitse korvata.

Yksityiseltä käytetyn auton ostaminen sisältää paljon suurempia riskejä kuin liikkeestä. Koska yksityisten ei tarvitse huolehtia virhetakuusta, autojen hintojen tulisi olla alempia kuin liikkeessä. Jos auto maksaa saman verran liikkeessä kuin yksityisellä ihmisellä, ostajan on järkevämpi valita liike virhetakuun takia. Myös oman auton käyttäminen vaihdossa on helpompaa silloin, kun kaupan toisena osapuolena on liike.

Yleisimmät vaihtoautot ovat henkilöautoja

Henkilöauto on yleisin autotyyppi silloin, kun liikutaan käytettyjen autojen markkinoilla. Se on ylivoimaisesti yleisin automalli, joten tämä on siltä osin ymmärrettävää. Jos ostat vaihtoauton liikkeestä, kannattaa ottaa selvää siitä, millä tavoin liike on tarkistanut käytetyn auton kunnon. Jotkin liikkeet nimittäin tekevät ainoastaan silmämääräisen kuntotarkistuksen. Vaihtaminen on silloin riskialttiimpi, koska auto olisi hyvä tarkistaa kunnolla ennen ostamista. Joidenkin liikkeiden yhteydessä on huoltamo, jossa liikkeen henkilökunta käy vaihtoauton läpi perusteellisesti.

Henkilöauto on mahdollista tutkia myös yksityishenkilöiden osalta. Tällöin kannattaa kysyä, voiko myyjä osallistua tarkastuksen kustannuksiin. Jos myyjä vaikuttaa hyvin vastahakoiselta, on hyvä miettiä kyseisen auton ostamista uudemman kerran. Autossa saattaa olla jotakin vakavia piileviä vikoja, jotka mahdollisesti tulevat vielä kalliiksi ostajalle. On hyvä muistaa, että vaihtoautot ovat riskialtista kaupankäyntiä, eikä koskaan voi olla liian varovainen.

Vaihtoautot ovat hyvä tapa kierrättää